Nanocoating is een zeer geschikt middel in de voedingsindustrie waarmee de reiniging makkelijker wordt. De coating is geen reinigingsmiddel in de traditionele zin van het woord; door (aanhechting van) vervuiling te voorkomen zorgt de coating er voor dat het achteraf niet verwijderd hoeft te worden. 

Er zijn twee soorten coating:

  • Een waterafstotende coating voorkomt aanhechting van vervuiling, maakt dat het opervlak makkelijk te reinigen is en voorkomt zo indirect de groei van bacteriën.
  • De andere coating is zelfreinigend. Met behulp van een kleine hoeveelheid licht (zowel zon- als kunstlicht) komt er een fotokatalytisch proces op gang dat organische vervuiling afbreekt. Ook hierdoor wordt groei van micro organismen voorkomen. 

Beide coatings zijn veilige reinigingsmiddelen in de voedingsindustrie en kan overal op gebruikt worden. Vloeren, deuren, RVS-machinedelen, tegels, etc.

CleanTechNoord kiest er bewust voor alleen nanocoatingsproducten te gebruiken die zijn opgebouwd uit veilige stoffen. De meeste producten zijn food grade-gecertificeerd.

Geen micro-organisme

Voor onze wateraantrekkende coating maken we gebruik van TiO2 (titaniumdioxyde). De Europese Commissie bepaalde, vordering 10-2011, dat titaniumdioxyde als additief in voedingsmiddelen mag (E171). En in sommige producten, bijvoorbeeld tandpasta en zonnebrandcrème, wordt het zelfs al toegepast.

De nanocoating op basis van titaniumdioxide breekt in feite alle organische stoffen af (vluchtige organische stoffen zoals rook en roet, nare luchtjes, fijn stof).

Voor onze waterafstotende coating maken we gebruik van SiO2 (siliciumdioxide). Dit heeft ook een E-nummer(E-551) en wordt al toegepast in de voedingsmiddelen zoals kauwgom, snoep, melkproducten en rijst.

Alleen sterk basische stoffen (pH 13 – 14) kunnen de hydrofobe coating aantasten. Verder zijn alle reinigingsproducten te gebruiken. Ook is deze coating bestand tegen reiniging onder hoge druk: tot 60 bar.

Neem contact met ons op voor een passend advies over nanocoating in de voedingsindustrie.

Fotolia 51120138 S Fotolia 51118665 S